Afşin’de Sucuk ve Bastıklar yapılmaya başladı!

EN LEZZETLİ ŞİRE ÜRÜNLERİNDEN BİRİSİ BASTIK!

Aslında Pestil olarak bilinir ama bizim yörenin ağzı ile Bastık bölgenin en lezzetli Şire ürünlerinden bir tanesi.

İstanbul’da Ziraat Bankasından emekli olduktan sonra doğduğu topraklara gelen buraya ev yapan ve bahçe oluşturan Hüseyin Akkaya’nın misafiri olduk.

Bahçesinde ve bağında topladığı üzümleri Pekmez yapan ama kışlık yemek üzere Bastık ve Sucuk gibi ürünleri de hazırlayan Hüseyin Akkaya, zahmetli oluyor ancak insanın kendi emek vererek yaptığı kadar güzel bir şey yoktur.Bizde emek vererek kışlık tüketeceğimiz Şire ürünlerini burada hazırlıyoruz dedi.

Bastık adıyla bilinen ürün Pekmez kaynatıldıktan sonra Nişasta Un ile karıştırıp Hatise haline getirilen Marmelat ince bir bezin üzerine seriliyor. 3-4 gün Güneşte kurutulan bu ürün daha sonra bezden ayrılıp katlanıyor ve kışın afiyetle yeniyor.

EVLERİN OLMAZSA OLMAZI; “CEVİZLİ SUCUK”

Yöremizin en güzel kışlık yiyeceklerinden birisi Cevizli Sucuk. Şu anda Cevizli Sucuğun tam zamanı. Cevizler ipe dizilip kurutulmaya bırakılıyor. Pekmez haline gelmiş üzümler yine Nişasta Un ile karıştırılıp Hatise haline gelince kurutulmuş olan Cevizler bu marmelata batırılıyor. 3-4 gün kurutulmaya bırakılan Cevizli Sucuklar kışın afiyetle yeniliyor.

Yöremizin güzelliklerini tanıtmaya devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir