TRT Haber Sevin’de!

Afşin’e bağlı Sevin Kızılkaya’da üretilen Lavanta TRT HABER’de tanıtıldı.

Dün İlçemiz Afşin’e gelen TRT HABER ekibi Afşin Merkez,Hüyüklü ve Sevin bölgesinde yetiştirilen Lavanta alanlarında çekimler gerçekleştirdi.

Sevin/Kızılkaya mezrasında yetiştirilen Lavanta Bahçesinde hem Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven hem de Lavanta üreticisi Ahmet Duran Özdemir ile Röportaj gerçekleştiren TRT HABER  ekibi Afşin’in Lavanta yetiştiriciliğinde Ülkenin sayılı kentleri arasında olduğuna vurgu yaptı.

TRT HABER’e konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, şunları söyledi; 

“Şehrimiz Türkiye’nin dördüncü büyük ovasının üzerinde.Arazilerimizde verim azlığı nedeniyle yaklaşık 235 bin dekar arazimiz ekilemiyor. Ya da kurak arazilerde çok az verim elde ediliyordu.Katma değeri yüksek Aromatik Bitkiler üretimine başladık. Şu anda örnek çiftçimizin tarlasındayız. Biz burada çiftçimize yaklaşık 10 kat bir gelir artışı sağladık. Bunu nasıl yaptık? Biz Kooparatif mantığıyla çalışıyoruz. Çiftçimizin üretimine destek veriyoruz.Endüstriyel üretimi biz yapıyoruz. Yağı biz çıkarıyoruz. Marka yaptık,tescillettik. Efsus Markasıyla kozmetik ürünlerimizi satıyoruz. Aynı zamanda ev ekonomisini de destekleyen bir üretim şekli. Endüstriyel üretim ve pazarlamasını çiftçimiz adına Belediye olarak biz üstlendik.Çiftçimizin ürettiklerini işleyip aromatik yağ haline getirip kozmetik ürün haline getirip çiftçimiz adına satıyoruz. Hediyelik ürünlerimizde pazarlamacılar vasıtasıyla başta Ecza depoları olmak üzere Ülke çapında bir çok noktada satışa sunuldu. Beklentimiz çiftçilerimiz tarafından bir an önce ekim alanları çoğaltılarak ekimini sağlayacağı gelir seviyesine ulaşması.Tahmin ediyorum ileri ki yıllarda Afşin’in bu sektörde Ülkenin öncü şehirlerinden birisi olur.Hedefimiz 50 Bin ile 100 Bin dekar arazide bir Aromatik Bitki üretim alanı oluşturmaktır.Sadece Lavanta değil Kekik ve Gül üretiminde de çalışmalarımızı yapıyoruz”

Lavanta üreticisi Ahmet Duran Özdemir’de daha önce bu arazide Arpa,buğday,nohut gibi ürünler ekiyorduk. Kıraç bir arazi olması dolayısı ile verimi düşüktü. Şimdi ise kazancımızı ve verimi daha da artırmak amacıyla Aromatik bitkiye yöneldik ve Lavanta ekmeye başladık. Afşin Belediyesi de bu işe öncülük etti dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir